Nekrolog – Niels Ebbesen Bay – marts 2021

Vi har mistet en fantastisk dirigent og en kær ven, Niels Bay.

Niels startede i 1993 voksenkoret Vocal Pleasure. I ’93 var rytmisk kormusik stort set et ukendt fænomen for kulturlivet i Herning-området, og Niels viste sig på dette felt som en fremsynet figur. Han udviste stort kulturelt mod og nytænkning med det nye kortiltag og ikke mindst den tilgang, som han  efterfølgende havde til udvikling af rytmisk kormusik i Herning Kommune og i Midtjylland.

Niels Bay dirigerede Vocal Pleasure

Niels var altid meget bevidst om, at det er mange parametre, som  skaber en god forening. Han vægtede det musiske meget højt men vidste også, at det sociale fællesskab var altafgørende for et godt kor og dermed et højt niveau. Han søgte alternativer til musikalsk forståelse og oplevelser. ”Et kor kan også lære noget af at lytte til andres koncerter”, sagde han, og han var ofte initiativtager til koncertdeltagelse. Han var aldrig bange for selv at gå forrest, og vi som kor var aldrig i tvivl om, at korets medlemmer havde betydning for ham. Niels satte barren højt og var meget engageret i at nå målet. Han var utrolig dygtig til at udvikle både kor og korister uden aldrig at glemme mennesket bag. En hyggestund, et godt glas rødvin og festligt samvær blev altid prioriteret meget højt.

Niels har haft mange kontakter i Hernings musikliv, til professionelle kunstnere og korledere til stor gavn for Vocal Pleasure. Det resulterede i flere store regionale korstævner, en af dem med Tina Dickow, samt til store koncerter i Herning og omegn med bl.a. Stig Rossen og Duke Ellingtons ”Sacred Concert”. I sit virke som lektor ved Herning Gymnasium kombinerede han også ofte korsangen fra gymnasiet med Vocal Pleasure til store fælles koncerter.

I 2018 havde Vocal Pleasure 25-års jubilæum, og i den forbindelse trådte Niels ned fra dirigentpodiet og gav dirigentstokken videre til Kristian Bay. Men kærligheden til korsangen forsvandt aldrig, og trods sygdom fortsatte Niels som medlem i koret. Intet kunne holde ham tilbage fra at møde op hver torsdag, altid med et smil på læben og en lyst til at være med. Naturligvis blev Niels udnævnt til æresmedlem af Vocal Pleasure i forbindelse med jubilæet – velfortjent.

Der hersker ingen tvivl om, at Niels gennem mere end 25 år har ydet en fremragende og inspirerende indsats inden for rytmisk sang og musik i Herning på både amatør såvel som professionelt plan. Niels vil blive husket som en fantastisk dygtig dirigent og en god ven. Han vil blive savnet til vores korprøver.

Æret være Niels’ minde.

Niels Bay
Scroll to Top